Cecile Knapen

Cecile is al ruim tien jaar met yoga bezig en opgeleid in meerdere yogastijlen. Ze heeft vele opleidingen gevolgd in binnen- en buitenland en heeft zich door meerdere docenten laten inspireren. Daarnaast heeft ze opleidingen en trainingen gevolgd in coaching, psychologie en haptonomie en is ze van hieruit actief als (lichaamsgerichte) coach, trainer en haptotherapeut.

Lesgeven, opleiden en coachen is echt haar passie. Zelf geeft ze al lessen vanaf haar achttiende. Destijds gestart met actieve lessen in een sportschool, maar uiteindelijk helemaal geswitcht naar het geven van yogalessen. Ook haar commerciële baan heeft ze uiteindelijk achter zich gelaten om als docent op een MBO Sport & Bewegen aan de slag te gaan. Na een aantal jaren daar gewerkt te hebben, besloot ze haar hart te volgen en zich volledig te richten op het opleiden van yogadocenten. Ze heeft een yoga divisie binnen een groot opleidingsinstituut succesvol opgezet en uitgebouwd en ontwikkelde hiervoor meerdere opleidingen en trainingen. Cecile is vanaf 2012 actief als docentopleider en heeft sindsdien honderden studenten opgeleid. De afgelopen jaren  heeft zij als eigenaresse van de YAN (2018-2022) al haar kennis, ervaring en liefde voor het vak, ingezet om de YAN samen met het mooie team verder te laten groeien en bloeien. Begin 2022 heeft ze het stokje overgedragen aan Rita Schrama.

“Yoga is voor mij zijn met wat is. Aanwezig zijn in het moment en heel bewust voelen. Luisteren naar de taal die mijn lichaam spreekt en luisteren naar het verhaal dat het me wilt vertellen. Deze signalen steeds sensitiever leren waarnemen en van hieruit mijn eigen ritme voelen, terug naar mijn eigen natuur en mijn eigen flow volgen. Dit draag ik dan ook graag over in de lessen die ik geef. Vanuit een stabiele (inhoudelijke) basis, het contact leren voelen met je eigen lichaam en met jezelf. Je eigen pad ontdekken en bewandelen, precies zoals het past.

Wat mij betreft bestaat het docentschap altijd uit twee onderdelen, namelijk de inhoudelijke kant en de ervaringskant. Het opdoen van kennis en deze blijven ontwikkelen en verdiepen is naar mijn idee een erg belangrijk fundering voor het lesgeven. Weten waarover je het hebt en altijd open blijven staan voor nieuwe input. Daarnaast, minstens zo belangrijk, is het belichamen van deze kennis middels ervaring. Naar mijn idee krijgt kennis namelijk pas echt zijn waarde als deze ook belichaamd wordt. Van het hoofd naar het lijf. De opgedane kennis in de praktijk brengen, onderzoeken, verfijnen en indien nodig bijstellen. Het zelf doorleven, doorvoelen en ervaren in al zijn facetten is de daarvoor de basis. Als docent ben je immers het belangrijkste instrument in een les.

Als docent blijf ik zelf ook altijd student. En leren is naar mijn idee een gezamenlijk proces. Ik verheug me er dan ook op met de studenten van de YAN samen dit proces aan te gaan. Samen te onderzoeken, uit te proberen, te reflecteren en vooral ook te genieten!” 

Cecile geeft les in module specialisatie docentschap, gericht op psychologie, lichaamstaal, communicatie en groepsdynamica en werkt als coach en trainer vanuit haar bedrijf Lijfbewijs